
Anfas Antalya Exhibition
Enerji Verimliliği ve Dönüşümü Fuarı
İSTANBUL, 13 Mayıs (Xinhua) — Türkiye ve Çin, güneş paneli üretimi alanında birbirlerinin avantajlarından karşılıklı olarak faydalanıyor.
Türk ve Çinli sanayi yetkililerine göre, Çinli şirketler, Türkiye’nin stratejik konumundan yararlanarak ürünlerini dünya pazarına ihraç edebilirken, Çinli üreticiler de Türkiye ekonomisine katkıda bulunarak istihdam yaratabilir ve ülkeye yabancı yatırım çekebilir.
HT Solar Enerji, 2016 yılında Çin devletine ait HT-SAAE şirketinin bir iştiraki olarak İstanbul’un Tuzla Serbest Bölgesi'nde güneş panelleri üretmek amacıyla kuruldu.
7 Mayıs 2021’de İstanbul, Türkiye’de HT Solar Enerji fabrikasında çalışan iki işçi. (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)
O tarihten bu yana, üretici firma Türkiye pazarına güneş panelleri tedarik ederken, ürünlerini Türkiye üzerinden ABD’ye, Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ve Orta Doğu’ya ihraç ediyor.
HT Solar Enerji Genel Müdürü Bao Yue, şirketin “Türkiye ekonomisine daha fazla döviz girdisi sağladığını ve ihracat kapasitesini artırdığını” belirtirken, 500’den fazla kişiye istihdam sağladıklarını vurguladı.
Güneş enerjisi sektörünün yeni gelişen bir alan olduğunu ve yaratıcı çalışanlara ihtiyaç duyduğunu ifade eden Bao Yue, Türkiye’nin iyi eğitimli genç nüfusu ile bu gereksinimi karşıladığını söyledi.
“Fabrikamızda 1980 ve 1990 sonrası doğumlu birçok mavi ve beyaz yaka çalışanımız var. Uygulamada çok başarılı işler yapıyorlar,” dedi.
7 Mayıs 2021’de İstanbul, Türkiye’de HT Solar Enerji fabrikasında çalışan bir işçi. (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)
Bao Yue, şirketlerinin sektördeki en ileri üretim hatlarını ve teknolojiyi kullandığını belirterek, Türkiye’deki güneş enerjisi sektörü için büyük bir eğitim merkezi gibi çalıştıklarını ifade etti.
“Gençleri işe alıyor, onlara operasyon süreçlerini öğretiyor ve sektörü tanımalarını sağlıyoruz,” diye ekledi.
Önümüzdeki dönemde HT Solar Enerji, Türkiye’deki yatırımlarını genişletmeyi ve bu alanda faaliyet gösteren diğer Çinli şirketleri Türkiye’ye çekmeyi planlıyor.
“Biz güneş paneli üreticisiyiz, ancak bir güneş enerjisi santrali kurmak istediğinizde inverter ve güneş kablosu gibi başka teknik ekipmanlara da ihtiyacınız var,” diyen Bao Yue, Türkiye’ye yeni yatırımcıların gelmesi için fırsatlar sunduklarını belirtti.
“Bu bizim planımız, ancak koronavirüs nedeniyle birçok şey ertelendi ve gecikmeye devam edecek. Ancak yönümüz değişmeyecek.”
HT Solar Enerji Genel Müdürü Bao Yue, 7 Mayıs 2021’de İstanbul, Türkiye’de şirketini tanıtıyor. (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)
Enerji analisti ve emekli elektrik üretim planlayıcısı Yusuf Bayrak, Türkiye ve Çin’in bilgi paylaşımı ve ortak araştırma-geliştirme merkezleri kurulması konusunda daha fazla iş birliği yapabileceğini söyledi.
Bayrak, Xinhua’ya verdiği yazılı röportajda, “Bunlar Türkiye için kesinlikle teknolojik ve ekonomik geri dönüşler sağlayacaktır,” dedi.
Önümüzdeki dönemde, Türkiye’de elektrik üretiminde rüzgar enerjisinin de önem kazanacağını belirten Bayrak, bu alandaki gelişmelerin hızlanacağını ve enerji depolama teknolojisinin en az güneş panelleri ve rüzgar türbinleri üretimi kadar önemli hale geleceğini vurguladı.
7 Mayıs 2021’de İstanbul, Türkiye’de HT Solar Enerji fabrikasında çalışan bir işçi. (Fotoğraf: Osman Orsal/Xinhua)
“Bu nedenle, Türkiye ve Çin arasında elektrik depolama teknolojisine yatırım yapmak için güçlü bir iş birliği kurulabilir,” diye ekledi.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi, son üç yıldır %40’ın üzerinde seyrediyor; bu oran 10 yıl önce %25’ti, dedi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez.
Dönmez, yenilenebilir enerjinin, kaynak yatırımları, altyapı ve teknoloji yatırımları ile yeni şebeke yatırımları sayesinde Türkiye’de ekonomik hareketliliği artıracağını belirterek, çarşamba günü yerel medyaya açıklamalarda bulundu.
Bu haber ilginizi çektiyse, aşağıdaki ilgili yazılarımızı da okuyabilirsiniz.